Hoe lees je de Bijbel? – serie leerdiensten

Hoe lees je de Bijbel? – serie leerdiensten

Op een avond in 2013 fietste ik (Matthijs) door Zwolle met op mijn bagagedrager een stapel bijbels in talen die ik zelf niet kan lezen. Russisch, Farsi, Koreaans en tekens waarvan ik niet eens wist van wat voor taal ze waren. Die bijbels hadden Mirjam en ik bij wijze van grap gekregen op onze bruiloft. Een koffer vol om te verspreiden over de hele wereld. We hebben de bijbels op een dag gegeven aan Open Doors.

Zo zat ik op mijn fiets op weg naar het adres waar ik die bijbels zou brengen. Ik voelde me gespannen, terwijl ik dat deed. Want ik besefte dat op mijn bagagedrager een stapel boeken lag waarmee ik in Nederland zo over straat kon, terwijl diezelfde boeken naar andere landen gesmokkeld zouden moeten worden. Wie deze boeken in handen kreeg, zou daar zorgvuldig mee moeten omgaan. Ik bad of God ze op de juiste plek wilde brengen. En op dat moment besefte ik even weer dat de Bijbel geen gewoon boek is. Dat het een boek is dat de wereld in beroering brengt.

 

Dat is ook wel gebleken in de afgelopen pakweg 2000 jaar. Met name ook 500 en 400 jaar geleden. In 1516 bracht ene Desiderius Erasmus voor het eerst in eeuwen een Grieks Nieuwe Testament uit die ervoor zou zorgen dat de bijbel opnieuw gelezen werd. Uiteindelijk bleek het een inzet voor de Reformatie te zijn. In 1619, precies 400 jaar geleden, besloot de Dordtse synode tot het laten maken van de eerste Nederlandse Bijbelvertaling. Vanaf die tijd kon men de bijbel zelf lezen, in eigen taal.

OpenBijbel

En jij? Je hebt misschien wel een hele serie bijbels op de plank staan thuis. Verschillende vertalingen, in dialect misschien zelfs. Kinderbijbels, boeken over de bijbel. Maar kom je er zelf ook aan toe om de bijbel te lezen? Waarom zou je daar eigenlijk tijd voor maken? En als je het doet, hoe lees je dat dan?

Genoeg redenen om de komende tijd in een serie van drie leerdiensten stil te staan bij dat bijzondere boek. Als Kompas en Lichtzijde doen we dat samen in de volgende middagdiensten:

  • 2 juni: Wil je God leren kennen? Lees dan de Bijbel!
  • 16 juni: Gods woord of mensenwoorden?
  • 14 juli: Hoe lees je de Bijbel?

Van harte welkom! Ik kijk ernaar uit samen met jullie de bijbel open te slaan.

Ds. Matthijs Biewenga